اقصاد زیرزمینی، منظور مجموعهای از فعالیتهای اقتصادی است که توسط دولت ثبت و گزارش نمیشود. عبارتند از ارزش کالا و خدمات تولید شده و مبادله شده در داخل مرزهای جغرافیایی یک کشور؛ به عبارت دیگر در این مفهوم فقط کالاها و خدماتی که توسط افراد آن کشور و در داخل مرزهای کشور صورت میگیرد مدنظر است. رحمانی، تیمور، اقتصاد کلان نوین، تهران، انتشارات برادران، ۱۳۸۹، چاپ اول، جلد اول، ص۹۱-۹۳. بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده توسط کشور هند، پیشبینی میشود تا سال 2020، جایگاه بریتانیا را اشغال کند؛ همانطور که در سال 2018 از کشور فرانسه پیشی گرفت. شرایط فوق در کشور های توسعه یافته بصورت معکوس میباشد به شکلی که این کشورها کوشش میکنند تا به توسعه پایدار دست یابند.
تجارت و اقتصاد
گفتنی است که پیش از وقوع بحران مالی در سال 2008، ایتایا همچنان روند رشد آهستهای داشت. در واقع این کشور، در سالهای 2001 تا 2007، به طور متوسط 1.2 درصد رشد را تجربه کرد. پس از وقوع بحران مالی جهانی، شرایط اقتصادی ایتالیا با وخامت بیشتری مواجه شد. مجله خبری ایمیل مارکتینگ آسان در سال 2009، با رکود 5.5 درصدی، این کشور بالاترین میزان رکود تولید ناخالص داخلی خود را در دهههای اخیر تجربه کرد. در سالهای 2012 و 2013، به ترتیب، رشد 2.4 و 1.8 درصدی را تجربه کرد، اما با این حال، شرایط ایتالیا به تدریج در حال بهبود یافتن است.
۳.۲ – درآمدی
در بررسی روند تولید ناخالص ملی، یکی از سالهایی که کشور در آن از لحاظ بیکاری، تورم و تولید، وضعیت خوبی دارد را به عنوان سال پایه انتخاب میکنند. اگر در دورهای، تولید ناخالص ملی با قیمتهای همان سال مورد نظر (قیمت جاری) بررسی گردد، به آن تولید ناخالص ملی اسمی گفته میشود و اگر تولید ناخالص ملی را بر حسب قیمتهای سال پایهاندازهگیری نمایند به آن تولید ناخالص حقیقی گویند. نروژ یک کشور کوچک با جمعیتی حدود 5.3 میلیون نفر است و از ثروتمندترین کشورهای دنیاست. دولت نروژ همیشه برنامههایی برای توزیع ثروت بین جمعیت داشته است و به همین دلیل تعجبی ندارد که کیفیت زندگی در کشور نروژ بسیار بالاست.
- این بی ثباتی بسیاری از سرمایه گذاران را که ترجیح می دهند بازده کوچکتر اما مطمئن تری را داشته باشد، می ترساند.
- در ادامه به صورت موردی به معرفی این کشورها بر اساس شاخص GDP میپردازیم.
- اما برای مقایسه کشورها در سطح جهان، نهادهای متعددی همچون صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، پس از بررسی آمارهای هر کشور، اقدام به انتشار لیست رتبه بندی شده کشورهای جهانی در شاخص GDP مینمایند.
- بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده توسط کشور هند، پیشبینی میشود تا سال 2020، جایگاه بریتانیا را اشغال کند؛ همانطور که در سال 2018 از کشور فرانسه پیشی گرفت.
ایالاتمتحده دارای اقتصاد نسبتاً باز است که سرمایه گذاری تجاری و سرمایه گذاری مستقیم خارجی را در این کشور تسهیل میکند. اقتصاد ایالاتمتحده در خط مقدم فناوری در بسیاری از صنایع قرار دارد، اما با تهدیدهای فزایندهای بهشکل نابرابری اقتصادی، افزایش هزینههای خالص مراقبتهای بهداشتی و امنیت اجتماعی و زیرساختهای رو به زوال مواجه است. در اینجا این سوال پیش می آید که آیا GDP معیار کاملا درست و معتبری است و هیچ خطایی ندارد؟ در جواب باید بگوییم که هر شاخصی درصد خطایی دارد اما چیزی که اعتبار یک شاخص را از دیگر شاخصها بیشتر میکند میزان این درصد خطاست. منابعی که از شاخص GDP برای رتبهبندی کشورهای ثروتمند استفاده کردهاند هم به این نکته اشاره دارند که در هر کشور ثروتمند هم افرادی هستند که در فقر زندگی میکنند و بر عکس در کشورهای فقیر هم ممکن است افرادی باشند که در ثروت زندگی کنند. اما این شاخص به عنوان یک شاخص معتبر با درصد خطای کم و عادلانه در دنیا شناخته شده است.
بررسی گزارش های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی نشان می دهد، اقتصاد ایران علیرغم اعمال شدیدترین تحریمها، طی یک دهه گذشته بین رتبه های ۱۶ تا ۲۲ دنیا قرار داشته است. کانادا توانست به سرعت از بحران مالی، به دلیل عواملی همچون سیاستهای مالی پیش از بحران، داشتن سیستم مالی مناسب و قدرت اقتصادی بخشهای غربی عبور کند. از سال 2010، روند رو به رشد اقتصاد کانادا از سر گرفته شد و در طول سالهای 2010 تا 2013، به طور متوسط سالیانه 1.4 درصد رشد را تجربه کرده است. کشور برزیل در سال 2017 از یک رکود شدید خارج شد و در این مسیر به یک سری رسواییهای فساد در سطح بالا دچار شد. در پی این رویدادها، برزیل مجموعهای از اصلاحات اقتصادی عمده را با هدف مهار مخارج عمومی و بدهی، سرمایه گذاری در زیرساختهای انرژی، کاهش موانع سرمایهگذاری خارجی و بهبود شرایط بازار کار انجام داد.