تا پیش از انقلاب دات کام در سال ۲۰۰۰، آمریکا از نظر بهره وری اشتغال و سرمایه در میان کشورهای توسعه یافته در بالاترین جایگاه قرار داشت، اما طی دو دهه گذشته روند بهره وری آمریکا به تدریج تغییر کرد و مسیری کاهشی را طی کرد. طی دهههای گذشته، ایالات متحده آمریکا همواره قدرت بزرگ اقتصادی به شمار می آمده، اما طی چند سال گذشته اقتصاد چین به سرعت در حال نزدیک شدن به آمریکاست. حتی با وجود آن که رشد اقتصادی چین طی چند سال گذشته تا حدودی کند و کم شتاب شده است، اما بسیاری از اقتصاددانان پیش بینی کردهاند که چین با شرایط فعلی نیز خواهد توانست آمریکا را در آینده نه چندان دور پشت سر گذارد.
هزینه های رشد اقتصادی
آزادسازی اقتصاد هند از دهه 1990 رشد اقتصادی را تقویت کرده است، اما مقررات تجاری غیرقابل انعطاف، فساد گسترده و فقر مداوم چالشهایی را برای توسعه مداوم ایجاد میکند. مهمترین و جالب ترین نتیجه این تحقیق ارتباط تکنولوژی کشورها 1500 سال بعد از میلاد مسیح با درآمد سرانه و تطبیق تکنولوژی در زمان حاضر است. افزایش کالاهای سرمایه ای، نیروی کار، فناوری و سرمایه انسانی همگی می توانند به این فرآیند کمک کنند. عوامل مختلفی در رشد اقتصادی تاثیرگذار هستند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
وجود قوانین مناسب که از تولید کنندگان به نحو مطلوبی حمایت کند (مانند قوانین مربوط به مالیات و…) و موانع آن ها را برطرف سازد، می تواند باعث رشد اقتصادی شود. رحمانی، تیمور، اقتصاد کلان، تهران، انتشارات برادران، ۱۳۸۵، چاپ دهم، جلد اول، ص۳۹. فرجی، یوسف، اقتصاد کلان، تهران، انتشارات بینالمللی المهدی، مجله خبری ایمیل مارکتینگ آسان ۱۳۷۲، چاپ اول، ص۳۳-۳۷. رحمانی، تیمور، اقتصاد کلان، تهران، انتشارات برادران، ۱۳۸۵، چاپ دهم، جلد اول، ص۲۸-۳۰. رحمانی، تیمور، اقتصاد کلان، تهران، انتشارات برادران، ۱۳۸۵، چاپ دهم، جلد اول، ص۲۸. با توجه به نکات گفته شده، در ادامه به معرفی ثروتمندترین و پولدارترین کشورهای جهان خواهیم پرداخت.
بعد از جدایی از انگلستان، از سال 1999 تا 2008 میلادی، شاخص GDP برونی 56 درصد افزایش پیدا کرد و الان ارزش این شاخص در کشور برونی برابر با 74,953 دلار است. بیشتر موفقیت کشور برونی در اقتصاد، به دلیل منابع نفت خام این کشور است. با این وجود، همانطور که اشاره شد، مشکلات متعدد ساختاری از قبیل رکود اقتصادی، نرخ مالیات بالا، افزایش پرداخت وامهای غیر فعال و بدهی عمومی بالا، باعث کاهش پتانسیل رشد اقتصادی کشور و کاهش چشمانداز رشد، نسبت به کشورهای همتای خود شده است.
آیا مایلید از نوسانات بازار آگاه شوید؟
تا سال ۲۰۵۰ چین نه فقط از آمریکا پیشی خواهد گرفت که دارای اقتصادی بسیار بزرگتر از آمریکا نیز خواهد بود. تغییر فصل، ساختار اقتصادی و رها کردن شغل جهت یافتن شغل جدید از دلایل بیکاری هستند. دلایل ساختاری مثل تمایز در دستمزدها و رقابت بازارها در تجارت بینالمللی و سودآوری کم نیز از علت بیکاری در این کشور محسوب میشوند.
- اقتصاد روسیه بهعنوان صادرکننده پیشرو نفت و گاز و همچنین سایر مواد معدنی و فلزات، بهشدت به نوسانات قیمت کالاهای جهانی حساس است.
- سیستم اقتصادی آلمان به صنایع پیشرفته خودروسازی، مهندسی مکانیک، صنایع شیمیایی و پزشکی که تولیدات بالایی دارند و همینطور صادرات متکی است.
- در سال 2020 به علت همهگیری ویروس کرونا نرخ بیکاری افزایش قابلتوجهی داشت و از 4.9 در سال 2019 به 6.4 درصد در سال 2020 درصد رسید؛ اما در سال 2021 نرخ بیکاری با 5.4 درصد کاهش یافت که علت آن افزایش تولیدات این کشور و برنامههای حمایتی از دستمزدها است.
- سیستم مالیات آلمان از افراد با درآمد بالاتر مالیات بیشتری دریافت میکند، این بدین معناست که هرکس با توجه به درآمد خود به دولت مالیات پرداخت میکند.